Tre piger i Monte Carlo (1927)
Kunstner: Sven Brasch
Plakat : A3
Filmen Tre piger i Monte Carlo er en forviklingskomedie om en amerikansk eventyrer med Lew Cody og Gertrude Olmstead i hovedrommerne. Dørmanden i filmen blev spillet af den danske hollywoodstjerne Karl Dane (1886-1934).
Størrelse:
Historien bag plakaten
På eventyr i Monte Carlo
Tre piger i Monte Carlo er den grafisk smukke plakat til den danske premiere for den amerikanske film med originaltitlen Monte Carlo (71 min). Filmen handler om den moderigtige internationale eventyrer Tony Townsend, spillet af Lew Cody, der kommer i problemer i det mondæne Monte Carlo, da han løber tør for penge.
Det begynder at gå helt galt, da han på et tidpunkt tvinges til at opgive sine bukser som betaling for kost og logi. Den bukseløse helt flygter fra politiet og søger tilflugt i et hotelværelse hos den unge skolelærerinde Sally, spillet af Gertrude Olmstead, og så kan alt jo ske. Han overtaler hende til at holde hånden over ham, så han ikke bliver anholdt, hvilket hun modvilligt accepterer. De to er tydeligvis forudbestemt til hinanden, selvom ingen af dem indser det uundgåelige før til allersidst i filmens slutscene. Undervejs optræder Tony som en vis prins Boris, hvilket bliver taget ilde op af den rigtige prins Boris, spillet af Roy D´Arcy.
Som et kuriosum kan nævnes, at dørmanden i filmen spilles af den danske hollywoodstjerne Karl Dane (1886-1934), der fik en karriere som stumfilmsskuespiller i Hollywood. Han blev født som Rasmus Karl Therkelsen Gottlieb i Turesensgade 23 i det centrale København. Efter militæret havde han svært ved at finde arbejde i Danmark og emigrerede i 1916 til Amerika.
På højdepunktet af sin filmkarriere arbejdede han med tidens allerstørste filmstjerner som Rudolph Valentino og John Gilbert og tjente $1.500 om ugen. I 1926 slog han sig sammen med George K. Arthur i en succesrig komikerduo Dane & Arthur. Men i 1930 blev han tvunget til at stoppe sin filmkarriere på grund af et nervøst sammenbrud og problemer med at indpasse hans tykke danske accent til de nye tonefilm. Han var ude af stand til at finde arbejde, kom i økonomiske vanskeligheder, havnede i depression og endte med at begå selvmord i 1934. Hans død er ofte blevet genfortalt som et eksempel på et af de mere sørgelige tilfælde af transformationen fra stum- til lydfilm.
Kunstneren
Sven Brasch
Sven Brasch blev kaldt plakatens mester og tegnede omkring 500 plakater.
Læs mere