Reptilicus (1961)
Kunstner: Aage Lundvald
Plakat : A3
På godt og ondt er Reptilicus absolut enestående i dansk filmhistorie og desuden den første danske science-fiction film i farver.
Størrelse:
Historien bag plakaten
Ufrivilligt komisk kultklassiker
Reptilicus er blevet kaldt for den værste monsterfilm nogensinde, men har alligevel holdt sig populær som en underholdende, ufrivilligt komisk kultklassiker. På godt og ondt er Reptilicus absolut enestående i dansk filmhistorie og desuden den første danske science-fiction film i farver.
Reptilicus er virkeligheden titlen på to film, den danske Reptilicus (1961) instrueret af Poul Bang, og den amerikanske Reptilicus (1962) instrueret af Sidney Pink. De to film er i mange år fejlagtigt blevet opfattet som én film med to forskellige lydspor, men en artikel i det amerikanske tidsskrift Video Watchdog har klargjort, at skønt de er optaget sideløbende (som en dansk-amerikansk co-production), er der tale om to separate film med mange forskelle, lavet af hver sin instruktør. Den danske version er indspillet på dansk, den amerikanske version er indspillet på engelsk, i den danske version kan Reptilicus flyve, i den amerikanske version spyr uhyret grønt slim, og så fremdeles.
I den danske version af filmen finder en mineingeniør (Bent Mejding) under en olieboring i Lapmarken den nedfrosne halestump fra en fortidsøgle. Halen bringes til Danmarks Akvarium, hvor den ved et uheld tør op, regenererer og ender med at være en fuldvoksen kæmpeøgle, som får navnet Reptilicus. Bæstet bryder fri og spreder skræk og rædsel i det danske rige. Den danske hær sættes ind under ledelse af en amerikansk general (Carl Ottosen), som til slut lader en bazooka med en specialfremstillet bedøvende væske og konfronterer uhyret på Københavns Rådhusplads.
En stump af dyret ender efter eksplosionen i Øresund, hvor det måske atter regenererer sig, så der en dag risikerer at komme endnu en film om utysket. Man må frygte det værste.
Plakaten er tegnet af Aage Lundvald (1908-1983), der i årtier efter 2. verdenskrig producerede i hundredevis af filmplakater og dermed var en af tidens mest benyttede plakattegnere. Hans særlige, morsomme stil er kendt og elsket af danske biografgængere. Hans plakater bruges i dag som forsider, når filmene udgives på DVD, så hans værk lever stadig. Alle har formentlig på et tidspunkt set en Lundvald plakat, han tegnede bl.a. de fleste af plakaterne til Olsen-Banden filmene. Tidens danske folkekomedier forbindes ofte med hans unikke streg, og selvom det er mange år siden, filmene havde premiere, så lever hans morsomme streg stadig i bedste velgående.
Kunstneren
Aage Lundvald
Tegneren, humoristen og komponisten Aage Lundvald skabte gennem et halvt århundrede - blandt meget andet - i hundredvis af plakater og programmer til både danske og udenlandske biograffilm.
Læs mere