Man kender en Philips (1940)
Kunstner: Henry Thelander
Plakat : A3
Den mondænt udseende kvinde på plakaten lader ingen i tvivl om, at en Philips radio er et luksusprodukt for de få. Plakaten er udført med en udsøgt sprøjteteknik, der giver farverne den særlige bløde glød og understreger varens eksklusivitet.
Størrelse:
Historien bag plakaten
Man kender en Philips på klangen
Radioen med det moderne og strømlinede udseende i baggrunden er den splinternye Philips model Rytme type 617 U, der ved lanceringen i 1940 kostede 365 kr., hvilket svarede til en hel månedsløn for en funktionær. Det var en bordmodel, der målte 56 cm i bredden, 31 cm i højden og 23 cm i dybden. Radioen var rigt udstyret med både fadingsregulering, bølgelængdeindikator, kontinuerlig variabel tonekontrol og permadynamisk højtaler type 9646 med mulighed for at tilslutte en ekstra højtaler.
På bølgelængde-omskifteren kunne man vælge om radioen skulle tage Kortbølge, Mellembølge eller Langbølge. Nogle Philips radioer kunne ikke tage Kortbølge og efter tyskernes besættelse af Danmark i april 1940 blev det meget populært at lytte til engelske BBC, selv om det var forbudt. For at kunne modtage BBC var det nødvendigt, at modtagerne havde omskifter til kortbølge. En følge deraf var, at salget af kortbølge-modtagere som denne model steg kraftigt i Danmark.
Det var reklametegneren Henry Thelander (1902-1986), der tegnede reklameplakaten for Philips i 1940. Henry Thelander havde tidligere tegnet filmplakaterne i 1920erne, samt en del plakater for DSB i 1930erne, hvoraf flere er i sortimentet hos Dansk Plakatkunst Aps. Plakaten for Philips er et af hans smukkeste arbejder.
Philips, der var et hollansk firma, havde egen fabrik i Danmark. Fabrikken var blevet grundlagt som følge af importrestriktioner og lå i Jenagade på Amager. Her blev der bl.a. fremstillet glødelamper, radiorør, radioapparater og elektriske barbermaskiner, den første Philips elektriske barbermaskine blev lanceret i 1939.
Kunstneren
Henry Thelander
Henry Thelander brød for alvor igennem som plakatkunstner i midten af 1930erne med sine plakater for bl.a. Danmarks Turistforening og DSB.
Læs mere