Journalistforbundets Rundskuedag (1911)
Kunstner: Valdemar Andersen
Plakat : A3
Rundskuedagen var et arrangement, der afholdtes hvert år i september i København. I de første år var det Københavns Journalistforbund, der arrangerede dagen, og overskuddet tilfaldt forbundet.
Størrelse:
Historien bag plakaten
Rundskuehæftets lyksagligheder
Rundskuedagen var et arrangement, der afholdtes hvert år i september i København. I de første år var det Københavns Journalistforbund, der arrangerede dagen, og overskuddet tilfaldt forbundet. Nogle år senere begyndte man i højere grad at donere overskuddet til velgørende formål.
Omdrejningspunktet for dagen var salget af rundskuehæfter, der indeholdt adgangsbilletter til en række arrangementer, virksomheder, udstillinger og konkurrencer. På den måde kunne man se mange af byens hemmelighedsfulde steder, der normalt var hermetisk lukkede for publikum.
Hæfterne var nummererede, og man deltog på den måde også i et stort lotteri. Hovedgevinsten var en eksotisk rejse til Kina og Japan, med hjemrejse over Moskva og Sct. Petersborg med den sibiriske jernbane.
Det var Valdemar Andersen (1875-1928), der i 1911 tegnede plakaten til Journalistforbundets Rundskuedag, der viser to meget moderne københavenere, han en dandy fætter i stribet jakkesæt og stråhat og hun yppig i sommerkjole og med lange elegante handsker, på vej til Rundskuedagens mange sjove fristelser.
Rundskuedagen sluttede kl 24 med lurblæsning fra Rådhusets balkon. Så snart Rådhusets klokker havde ringet ud måtte der, efter særlig tilladelse fra magistraten, blæses igennem på de oldgamle instrumenter.
Kunstneren
Valdemar Andersen
Valdemar Andersen er blevet kaldt fadderen til det 20. århundredes moderne, danske plakat.
Læs mere