Svendborg Svømmehal
frame
Svendborg Svømmehal
frame
Svendborg Svømmehal
frame
Svendborg Svømmehal
frame
Svendborg Svømmehal
frame
Svendborg Svømmehal
frame
Svendborg Svømmehal
frame
Svendborg Svømmehal
frame
Svendborg Svømmehal
frame
Svendborg Svømmehal
frame

Svendborg Svømmehal (1938)

Kunstner: Henrik Hansen

Plakat : A3

Plakat : 62x86 cm

Den nybyggede Svendborg Svømmehal fra 1935 bød alle fra land og by velkommen til et forfriskende saltvandsbad. Mod en entré på 1,50 kr. kunne badegæsterne boltre sig i renset havvand fra Svendborgsund.

Størrelse:

Vælg ramme:

dkk 545,-

dkk 545,-

dkk 545,-

dkk 545,-

dkk 545,-

dkk 545,-

Vælg ramme:

dkk 1.295,-

dkk 1.295,-

dkk 600,-

dkk 1.295,-

Historien bag plakaten

Blomstrende badekultur

Kvinden på Henrik Hansens plakat fra 1938 ser ud, som om hun lige er steget op af havet, og plakaten betoner da også, at det er som at bade i havet, når man bader i Svendborg Svømmehal. En brochure for det nye anlæg forklarede:

”I Afsæbningsrummet faar man Sæbe og saavel varmt som koldt Vand ved Vaskebænke og Brusere. Renvasket begiver man sig nu ind i Svømmehallen, hvis Bassin er fyldt med friskt Søvand, der forinden er omhyggeligt filtreret, saaledes at det frembyder sig klart og indbydende med det smukke, grønlige Skær, der er ejendommeligt for det salte Søvand.”

Badekulturen blomsterede i 1930erne, og tidens øgede fokus på sundhed og renlighed fik bade- og svømmefaciliteter til at skyde op overalt i landet. Nu skulle kroppen dyrkes og ungdommen lære at svømme. Det var helt nye tider! På skoler uden adgang til svømmefaciliteter blev børnene undervist i såkaldt tørsvømning, hvor eleverne lå på maven på en stol og lærte svømmetagene! Det var derfor en ubeskrivelig luksus, da skoleeleverne i Svendborg fik adgang til en rigtig svømmehal.

I Svendborgs nye svømmehal var flisegulvene opvarmede, og der var indrettet omklædningsrum med smukke og hyggelige kabiner. Hver kabine var forsynet med et nummer, og badegæsten fik udleveret et gummibånd med nummeret. Efter badet opgav man sit nummer til personalet og fik døren til kabinen åbnet.

Temperaturen i bassinet var 23 grader. Badevandet blev løbende frisket op ved tilførsel af store mængder havvand, der blev tilsat sølv ved elektrolyse. Dette sikrede, at badevandet altid var sterilt og bakteriedræbende. Ved denne steriliseringsmetode beholdt badevandet sin naturlige friskhed uden bismag. Af samme grund fravalgte man at bruge klor, selvom det var betydeligt billigere i drift. Sølvmetoden var meget brugt i udlandet, bl.a. i Tyskland og England og vandet smagte bedre på denne måde.

Hallen havde en behagelig sommervarme, der tilførtes som varmt luft, som før brugen filtreredes gennem et bakteriedræbende oliefilter. Meget moderne.

Svømmehallen var sammenbygget med den allerede eksisterende kommunale badstue. Med et tillæg på 20 øre fik man også adgang til dampbadet. Hovedingangen var fra Gaasestræde og var fælles for begge anstalter.  

 

Kunstneren

Henrik Hansen

Henrik Hansen tegnede en del plakater og designede desuden logoer og etiketter til forskellige firmaer, bl.a. den turbanklædte inder for Tørsleffs Vanila.

Læs mere  

Relaterede plakater