Himmelskibet (1918)
Kunstner: Ernst Åkerbladh
Plakat : A3
Himmelskibet er formentlig verdens første science-fiction film. Trods en hård medfart af samtidens kritikere står Himmelskibet i dag som en kuriøs milepæl i science-fiction genrens historie.
Størrelse:
Historien bag plakaten
Rumrejsen år 1918
Himmelskibet (81 min) er formentlig verdens første science-fiction film og en milepæl indenfor genren. Filmen blev instrueret af Holger-Madsen (1878-1943), kaldet Holger bindestreg, for Nordisk Films Kompagni.
Filmen handler om den unge eventyrer Avanti Plenataros (Gunnar Tolnæs), der samler et hold af frygtløse mænd, som efter strabadser og mytteriforsøg ankommer til Mars i et specialbygget Himmelskib.
Planeten viser sig at være beboet af et folk, som befinder sig på et højere udviklingsstadie befriet for sorg, sygdom, vold, begær, kønsdrift og dødsangst. Avanti forelsker sig i Marya, datter af Visdommens Fyrste, marsboernes overhovede. Hun indvilger i at følge Avanti tilbage til Jorden og overbringe visdom fra Mars til de tilbagestående jordboere. Samtidens fascination af flyvning og luftfart er tydelig i himmelskibet Exelsior, der har vinger og propel.
Den overdådigt producerede rum-rejse film fik en hård medfart af samtidens kritikere, der især angreb de ufrivilligt komiske druide-lignende marsboere, men Himmelskibet står i dag som en kuriøs milepæl i science-fiction genrens historie. Filmens manuskript var skrevet af Sophus Michaëlis, der i 1921 udsendte historien som roman, dog i en lidt ændret udgave.
Der blev lavet 2 danske plakater til filmen, hvor især denne af den svenske tegner Ernst Åkerbladh - med Himmelskibet på vej gennem verdensrummet - udmærker sig ved at være helt fremragende og langt bedre end den anden af den ellers uforlignelige Sven Brasch.
Kunstneren
Ernst Åkerbladh
Ernst Åkerbladh var autodidakt billedkunstner og grafiker. Han var svensk, men løste i årene omkring 1. Verdenskrig en række plakatopgaver i Danmark, fortrinsvis filmplakater.
Læs mere