Farver
- Grålig
Historien bag plakaten
opgør med naturalismen og symbolismen
På 10 årsdagen for billedhuggeren Kaj Nielsens alt for tidlige død arrangerede en gruppe unge billedhuggere i 1934 en mindeudstilling for kunstneren, som var en af de store fornyere af dansk skulptur. Kaj Nielsen (1882-1924) stræbte efter et skulpturelt udtryk, der repræsenterede et radikalt opgør med naturalismen og symbolismen, som han havde stiftet bekendtskab med på Kunstakademiet.
Plakaten for udstilligen blev tegnet af maleren Albert Naur (1889-1973). Der kendes kun få plakater fra hans hånd, som regel udført for kunstudstillinger. Den afbildede skulptur er Kaj Nielsens Granittøsen fra 1915, der i dag står på Faaborg Museum. Kaj Nielsen, der var fynbo, var repræsenteret på museet helt fra indvielsen i 1915 og portrætterede også museets stifter, fabrikant Mads Rasmussen, der som monumental statue i dag troner på museet i sort granit.
Mindeudstillingen i 1934 indeholdt bl.a. en lang række af Kaj Nielsen bedste arbejder, der dengang endnu var i privat eje. Det var først og fremmest Pigen, der piller tæer, Pigen med de tykke ben, originalmodellen af den kendte buste af bokseren Dick Nelson med den knækkede tud, samt den bedårende og sjove statuette Nina på kuglen.
Udstillingen skulle skaffe midler til en mindefond, som den kendte kunsthistoriker Karl Madsen (1855-1938), der var tidligere direktør på Statens Museum for Kunst, stod i spidsen for. Fondens midler gik til indkøb af Kaj Nielsens arbejder, så der kunne blive skabt en mere fyldig samling af hans værker på Statens Museum for Kunst.